Da, ruski jezik je prelep, bogat i fascinantan, ali nije tajna da poseduje određene izazove koji mogu biti teški za savladavanje. Kroz iskustva naših učenika, saznajemo šta je najteže naučiti u ruskom jeziku i kako se oni nose sa ovim izazovima.

Ruski jezik – ovo će vam biti izazov

 1. Složene gramatičke strukture: Jedan od najčešćih izazova koje ističu naši učenici su složene gramatičke strukture u ruskom jeziku. Od padeža, preko deklinacija, do različitih oblika glagola, ruski jezik zahteva temeljno razumevanje gramatičkih pravila. Ovo se pogotovo pokazalo teškim delom za sve učenike sa govornih područja kojima su padeži slabija strana. Srbima je ovo često manji izazov.
 2. Pronalaženje pravilnog naglaska: Naglasak u ruskom jeziku igra ključnu ulogu u ispravnom izgovoru reči. Učenici često ističu da je pronalaženje pravilnog naglaska izazovno. Posebno je ovo bitno kada se radi o rečima sa promenljivim naglaskom u zavisnosti od padeža ili oblika. Glavni savet koji može pomoći u pronalaženju jedinstvog naglaska jeste konzumacija medija na ruskom jeziku. Gledajte filmove, serije i slušajte muziku na ruskom jeziku.
 3. Bogatstvo vokabulara: Ruski jezik ima bogat vokabular sa velikim brojem sinonima i izraza koji mogu biti teški za memorisanje i pravilno korišćenje. Učenici ističu da je potrebno vreme i vežba da bi se uspešno savladao širok spektar reči i izraza.
 4. Različiti alfabet: Za one koji nisu navikli na ćirilično pismo, učenje ruskog jezika može biti dodatni izazov. Navigacija kroz drugačiji alfabet zahteva dodatnu pažnju i vežbu kako bi se savladao pravilan izgovor i čitanje.
 5. Kulturne nijanse: Pored jezičkih aspekata, učenici ističu da razumevanje kulturnih nijansi i konteksta takođe predstavlja izazov. Ruska kultura ima duboke korene i specifičnosti koje je važno razumeti kako bi se jezik koristio na odgovarajući način u različitim situacijama.

Kako prevazići izazove?

I pored ovih izazova, naši učenici ističu da su motivacija, strpljenje i redovna vežba ključni faktori za uspeh u učenju ruskog jezika. Kroz sistematski pristup u učenju, korišćenje različitih resursa i prilagođavanje individualnim potrebama, moguće je savladati i najteže delove ruskog jezika.

Kroz poznavanje jezika se otvaraju vrata ka bogatoj kulturi, istoriji i tradiciji Rusije, pružajući učenicima priliku da prošire svoje vidike i steknu nove veštine koje će im biti od koristi u ličnom i profesionalnom životu.

Privatni časovi ruskog jezika

Postoje mnoge prednosti kod privatnih časova ruskog jezika koje ih čine popularnim izborom za one koji žele brzo i efikasno naučiti ovaj jezik.

 1. Individualni pristup: Jedna od najvećih prednosti privatnih časova je individualni pristup. Nastava je prilagođena vašim specifičnim potrebama, ciljevima, tempu učenja i nivou znanja. Nastavnik može da se fokusira isključivo na vaše jači i slabije strane, što ubrzava proces učenja i omogućava vam da maksimalno iskoristite svoje vreme.
 2. Fleksibilnost u rasporedu: Privatni časovi pružaju veću fleksibilnost u izboru vremena i datuma održavanja časova. Možete se dogovoriti sa nastavnikom o terminima koji vam najviše odgovaraju, čime se izbegavaju sukobi sa drugim obavezama i omogućava vam da se posvetite učenju u optimalnom okruženju.
 3. Brže napredovanje: Zbog personalizovanog pristupa i fokusa na vaše specifične potrebe, privatni časovi često omogućavaju brže napredovanje u učenju jezika. Nastavnik može da se koncentriše na ključne oblasti koje zahtevaju veću pažnju, što dovodi do efikasnijeg usvajanja gradiva i boljeg razumevanja jezika.
 4. Intenzivnija praksa: Na privatnim časovima imate više prilika za aktivnu komunikaciju na ruskom jeziku sa nastavnikom. To omogućava intenzivniju praksu konverzacije, što je ključno za razvijanje veštine komunikacije na stranom jeziku. Osim toga, dobijate odmah povratne informacije i ispravke, što vam pomaže da brže ispravite greške i unapredite svoj govor.
 5. Fokus na vašim ciljevima: Privatni časovi omogućavaju vam da definišete svoje ciljeve u učenju jezika i da radite ka njima pod vođstvom iskusnog nastavnika. Bez ometanja od drugih učenika, možete se koncentrisati na ostvarenje svojih ciljeva, bilo da je to napredak u konverzaciji, priprema za poslovne situacije ili akademsko usavršavanje.
 6. Povećana motivacija: Individualni pristup i personalizovana nastava često povećavaju motivaciju za učenje. Kroz pozitivno iskustvo rada sa nastavnikom koji se posvećuje vašem napretku, možete održati visok nivo motivacije i angažovanosti tokom celog procesa učenja.

Uz sve ove prednosti, privatni časovi ruskog jezika mogu biti odličan izbor za sve one koji žele efikasno naučiti jezik uz individualizovan pristup i podršku stručnog nastavnika. Sve ono što spada u najveće izazove za učenje ruskog jezika, privatnim časovima se lakše prevazilazi!

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *